main Image

Skattedagen 2022

Anmälan

Varmt välkommen till Deloittes skattedag den 23 november!


Under evenemanget delar våra specialister från hela landet med sig av sin expertis inom skatt! Vi berör allt från de internationella regelverk och förslag som påverkar multinationella koncerner till vad du som företagsledare i onoterat bolag bör tänka på inför bokslutet — inte minst vad skatteavdelningen har för roll i hållbarhetsarbetet samt det ständigt ökande behovet av teknisk infrastruktur. Du får skräddarsy dagen utifrån dina intressen och behov genom att välja mellan olika valbara pass, som tillsammans med gemensamma föreläsningar online skapar en heltäckande dag för dig som arbetar med skattefrågor.


Vi är glada att presentera årets gäst Anna Kinberg Batra, före detta riksdagsledamot och partiledare för Moderaterna. Anna intervjuas av Jonas Ramber, partner och ansvarig för Business Tax på Deloittes kontor i Göteborg, om hur hon ser på skattelandskapet i Sverige och internationellt.

Laptop_POS.png
Zoom Webinar
Calender_POS.png
13.00 - 16.20
23 november

Anmälan


Agenda och valbara pass


Du behöver inte välja dina pass nu. Det gör du online den 23 november. Nedan hittar du årets program. Notera att det kan komma att ske ändringar.

Hela dagen genomförs online.


13.00–13.30


Introduktion
Jonas Ramber, ansvarig för Business Tax på Deloittes kontor i Göteborg, intervjuar Anna Kinberg Batra före detta partiledare för Moderaterna.

13.40–14.20

          

Valbart pass 1, välj mellan:

Fast driftställe – har Skatteverket lämnat grönt ljus för hemarbete?
Föreläsare: Sara Trägårdh & Mato Saric

Med coronapandemins entré i världen har den alltjämt pågående trenden om den globaliserade arbetsplatsen snabbats upp än mer. Definitionen av fast driftställe och det svenska rättsläget har däremot förblivit detsamma. Fram till nu? Vi kommer att prata om och kommentera Skatteverkets nya ställningstagande kring synen på fast driftställe vid hemarbete, vilken inverkan detta får för såväl arbetsgivare som arbetstagare, viktiga saker att tänka på och vilka frågetecken vi ser.

Pillar 2 – Maximum tech for the minimum tax
Föreläsare: Jens Gullfeldt & Matteus Benjaro

Vi kommer att dels fokusera på en uppdatering avseende Pillar 2 - den globala minimiskatten- dels på hur ni kan förbereda er som allra bäst från ett teknologiskt perspektiv. Vi kommer att ge en kort bakgrund till reglerna, en uppdatering kring vad som hänt under det gångna året, hur vi tror att tidslinjen ser ut framåt och vilka frågor som vi tror kommer ge upphov till mest diskussion framöver. Därutöver kommer vi att dela med oss av våra erfarenheter från vad vi, tillsammans med våra kunder, gör just nu för att förbereda dem från ett teknologiskt perspektiv. Det kommer bland annat att handla om hur man med hjälp av systemstöd allra bäst kan identifiera och använda den data som behövs för att hantera regelverket och efterlevnaden.

Aktuella boksluts- och skattefrågor för onoterade företag
Föreläsare: Karin Fahlén, Eva Åkerström & Malin Terneblad

Det är snart dags att stänga räkenskapsåret och upprätta årsbokslut och vi gör det i tider som är påverkade av stark oro i omvärlden. Situationen med kriget i Ukraina, sanktioner mot Ryssland samt Coronapandemi har medfört ekonomiska konsekvenser för företagen. Stigande räntor, valutakursförändringar, högre energipriser och konkurser som ökar i antal, väcker redovisningsmässiga frågor i årets bokslut. Vi tar upp frågor om värdering och klassificering av balansposter i årsbokslutet och innehåll i årsredovisningens förvaltningsberättelse och noter samt planering av bokslutsdispositioner och att tänka på i samband med beräkning av skattemässigt resultat i årets bokslut.

14.30–15.10


Valbart pass 2, välj mellan:

Nytt lagförslag om källskatt på utdelningar
Föreläsare: Anitza Zester & Caroline Stoltz

En översyn av nuvarande regler om kupongskatt har pågått under ett flertal år och en ny lag om källskatt för utdelningar har föreslagits att införas under 2023. I likhet med nuvarande regler föreslås att källskatt ska tas ut med en skattesats om 30 procent. Däremot innehåller förslaget reformer som vid en första anblick kan komma att förändra bedömningen om vem som ska bli föremål för källskatt på utdelning. Kommer de föreslagna reglerna gällande skattskyldigheten att medföra några större förändringar jämfört med reglerna som gäller idag? Vi kommer främst fokusera på de föreslagna reglerna och relevanta remissvar avseende skattskyldigheten för källskatt, inklusive skatteflykt och skattetillägg.


Transformera dina skatteprocesser i harmoni med organisation, medarbetare och kultur
Föreläsare: Jens Gullfeldt och Andreas Sturesson

Vad ska man tänka på när man vill transformera sitt sätt att arbeta med skatt, vilket vanligtvis sker genom användandet av ny modern teknologi?

Vilken teknologi och vilka IT-lösningar som bäst supporterar skatteavdelningens vision för framtiden är frågor som många som arbetar med skatt saknar kunskap om och intresse kring. Vi kommer att ge tydliga rekommendationer utifrån våra erfarenheter från de transformationsprojekt som vi arbetar och arbetat med under de gångna åren. Vi tittar även framåt och diskuterar de trender som vi ser komma kring transformation på skatteområdet under de kommande åren.  


Den nya visselblåsarlagen
Föreläsare: Martina Ljunge & Jacob Ossmark

Arbetsgivare med 50 eller fler anställda ska ha visselblåsarkanaler och förfaranden för mottagning och utredning av rapporter. Men vad innebär det egentligen i praktiken? Under passet går vi igenom den nya visselblåsarlagen från ett mer praktiskt perspektiv och delar med oss av våra erfarenheter på området. Vi besvarar till exempel frågor om hur kanaler och förfaranden kan, och framför allt inte kan, delas med andra arbetsgivare, vilken information arbetsgivare är skyldiga att lämna och hur personuppgifter får behandlas i samband med utredning av visselblåsningar.

Nyheter på momsområdet
Föreläsare: Tomas Sydner & Emil Frennberg

Den ständigt förändrande momsen. Frågan är om något annat skatteområde generar så många domar, ställningstaganden och förhandsbesked som moms. Vi går igenom utvalda delar av årets skörd och analyserar vilken effekt den förändrade praxisen kan få för er och era företag.

15.20–16.00


Valbart pass 3, välj mellan:

Vad händer med ränteavdragen? Pågående utvärdering av befintliga regler och EU-förslag (DEBRA)
Föreläsare: Anna Persson & Johanna Ax

Den generella ränteavdragsbegränsningsregeln infördes i en lågräntemiljö 2019, så vad innebär stigande räntor och potentiellt sjunkande EBITDA för möjligheten till ränteavdrag? Vi kommer också att diskutera den pågående utredningen som tillsatts för att utvärdera ränteavdragsreglerna samt utvecklingen inom EU och det föreslagna direktivet om avdrag för ökning av eget kapital (DEBRA).

ESG – skatteavdelningens roll i hållbarhetsarbetet
Föreläsare: Frida Borg & Hanna Lordh

Hur viktigt är det egentligen att du och din skatteavdelning hänger med på bolagets hållbarhetsarbete? När behöver du och din skatteavdelning vara delaktiga? Vad betyder förresten ESG?
 
När kraven för hur bolag generellt arbetar med olika hållbarhetsfrågor ökar är det nödvändigt att skatteavdelningen är en integrerad del i det arbete som sker inom ramen för ESG (Environmental, Society och Governance). Skatt har en roll i flera delar i allt från att ta fram och säkerställa att en skattepolicy följs till att säkerställa korrekt hantering av de skattemässiga frågor som uppstår vid organisatoriska förändringar som följer av bolagets hållbarhetsarbete. Det finns många anledningar till varför du och din skatteavdelning ska ha en roll i hållbarhetsarbetet och vi går igenom några av dessa.

Forskningsavdraget vem kvalificerar egentligen?
Föreläsare: Alexander Strandberg & Per Elmby

Genomgång av de svenska reglerna om avdrag från arbetsgivaravgifterna för anställda som arbetar med FoU (det så kallade forskningsavdraget). Vi går systematiskt igenom regelverket med tyngdpunkt på skillnaden mellan sådant utvecklingsarbete som kvalificerar under FoU reglerna i förhållande till "vanligt" utvecklingsarbete. Vi kommer under genomgången diskutera svårigheter med att kvalificera under regelverket och vilken typ av dokumentation ett nyttjande av reglerna kräver.

Trender inom skatterevisioner och tvister
Föreläsare: Olov Lewin & Jonas Ramber

I Deloittes senaste undersökning bland internationella koncerner framkom att 90 % av respondenterna tror att fler skattetvister kan bli ett resultat av budgetunderskotten i spåren av Coronapandemin. Vidare ansåg endast 31 % av respondenterna att de flesta skattemyndigheter tolkar OECD:s riktlinjer på ett konsekvent sätt.

Under passet kommer vi att dela med oss av våra erfarenheter kring skatterevision och tvister under det gångna året. Vilka trender som kan skönjas, vad dessa kan tänkas betyda framöver samt lärdomar kring vikten av ett bra compliance-arbete. Vi kommer även att ge en lägesrapport kring några av Skatteverkets mer högprofilerade linjer som verket driver och hur dessa kan komma att förändras samt dela med oss av unik statistik kopplad till svenska skattetvister. Statistiken är ett resultat av ett gediget arbete med att sammanställa och undersöka utfall i domstol på internprissättningsområdet.

16.05–16.20

Avslutning och summering av dagen

Kontakta oss

contact

Elin Fransson
Eventkoordinator

[email protected]
+46 70 080 20 07
contact

Sara Fjell
Tax & Legal

[email protected]
+46 70 080 23 25
contact

Firstname Lastname
Title
[email protected]
+00 1234 5678

contact

Firstname Lastname
Title
[email protected]
+00 1234 5678

contact

Firstname Lastname
Title
[email protected]
+00 1234 5678

contact

Firstname Lastname
Title
[email protected]
+00 1234 5678

contact

Firstname Lastname
Title
[email protected]
+00 1234 5678

© 2024 Deloitte AB, org.nr. 556271-5309. See Terms of Use for more information.

Deloitte refers to one or more of Deloitte Touche Tohmatsu Limited (“DTTL”), its global network of member firms, and their related entities (collectively, the “Deloitte organization”). DTTL (also referred to as “Deloitte Global”) and each of its member firms and related entities are legally separate and independent entities, which cannot obligate or bind each other in respect of third parties. DTTL and each DTTL member firm and related entity is liable only for its own acts and omissions, and not those of each other. DTTL does not provide services to clients. Please see About Deloitte to learn more.